fizyka
dar3k: Zapłacę za rozwiązanie poniższych zadań!
Muszę się ich nauczyć na sprawdzian na piątek a niestety nie potrafię ich wykonać...
Bardzo proszę o pomoc... Chętnie zapłacę za ich rozwiązanie i z rozwiązaniem prosiłbym wtedy o
przesłanie wyników wraz z wszystkimi obliczeniami na meila: nietoperek4@o2.pl gdyż muszę je
także zrozumieć...
A oto te zadania:
1. Punkt materialny porusza się po okręgu o promieniu R ze stałym co do
wartości przyspieszeniem stycznym a. Po jakim czasie od chwili
rozpoczęcia
tego ruchu, przyspieszenie dośrodkowe a(z indeksem "d") będzie co do
wartości dwa razy większe od a?
2. Samochód bez włączonych świateł mijania dojeżdża do przejścia
dla
pieszych jadąc ze stałą prędkości V(z indeksem "s"). Z chwilą, gdy
samochód
mija przejście, policjant na motorze stojący przy przejściu rusza za nim
w
pościg z przyspieszeniem a. Ile czasu upłynęłoby zanim policjant,
jadąc
cały
czas z przyspieszeniem a, dogoniłby samochód? Jaką prędkość miałby
policjant
w tym miejscu.
3. Jaką siłą F należy działać w kierunku toru na skrzynię o masie m,
aby poruszyła się ona po równi pochyłej w górę z przyspieszeniem a
względem powierzchni równi. Współczynnik tarcia między równią a skrzynią
wynosi f, kąt u podstawy równi wynosi L(alfa)
4. Kula o masie m=5g wylatuje z prędkością V=600 m/s z karabinu o masie
5kg.
Znaleźć prędkości odrzutu karabinu.
5. Samochód o masie m wpadł w poślizg i w pewnej chwili jedzie z
prędkości V. Jaką siłę trzeba przyłożyć do samochodu, aby zatrzymać go na
drodze s, jeżeli współczynnik tarcia wynosi f? W zadaniu skorzystaj z zasady
zachowania energii.
6. Poruszający się po torze poziomym pocisk o masie m trafił w leżący
na płaszczyźnie poziomej klocek o masie M i pozostał w nim. W wyniku tego
klocek przesunął się na odległość d. Współczynnik tarcia klocka o
płaszczyznę wynosi f. Jaką prędkość miał pocisk? W zadaniu
skorzystaj z zasady zachowania energii.
7. Z równi pochyłej o kącie nachylenia do poziomu L(alfa) stacza się
bez poślizgu wydrążony walec o masie m. Moment bezwładności względem osi
przechodzącej przez oś walca wynosi I = mR2 (gdzie R jest promieniem
walca, ). Oblicz wartość działającej w tym ruchu siły
tarcia.
8. Człowiek o masie m stoi na osi obrotowego stolika o promieniu R
trzymając oburącz za oś, pionowo nad głową obracające się wokół tej osi
(pionowej) z prędkości kątową w0(omega z indeksem 0) koło rowerowe o momencie
bezwładności Io (I z indeksem 0). Wyznaczyć prędkość kątową
w1(omega z indeksem 1) ruchu obrotowego stolika po zahamowaniu koła przez człowieka.
Moment bezwładności stolika z człowiekiem wynosi I.
9 gru 14:25
dar3k: .
9 gru 16:57
dar3k: Proszę pomóżcie...
9 gru 21:15
R.W.16l: spytaj swego fizyka na konsultacjach... będzie miał większą wypłatę, a Ty będziesz miał inne
pytania na klasówce xD
matematyka królową nauk jest... nawet w FIZYCE się przydaje
9 gru 21:19
dar3k: to nie są żadne zadania z przecieku czy coś... to są zadania ,których jeszcze nie rozumiem a do
piątku muszę je umieć...
9 gru 21:25
dar3k: może ktoś potrafi rozwiązać chociaż jedno z tych zadań?
10 gru 00:00
dar3k: Bardzo proszę o pomoc chociaż z zadaniem 1 i 2.
10 gru 02:08
Basia: Niestety, fizyka jest poza zasięgiem moich mozlowości
10 gru 02:10
Jakub: Spróbuję, coś za chwilę napisać.
10 gru 02:18
dar3k: Dziękuję wam bardzo. Nie wiem jak zrobić jeszcze tylko 1 i 2 bo resztę znalazłem gdzieś na
różnych stronkach i przekształciłem wg. moich danych. Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc i
czekam na Twoje rozwiązanie Jakubie
10 gru 02:21
Jakub: Zad 1
| | v2 | |
Wzór na przyspieszenie dośrodkowe to ad = |
| . To przyspieszenie dośrodkowe ma być dwa |
| | R | |
razy większe niż styczne "a".
a
d = 2a
| v2 | |
| = 2a (v=at − wzór na pr. w ruchu jednostajnie przyspieszonym) |
| R | |
t =
√2Ra
10 gru 02:25
Jakub: Samochód porusza się ruchem jednostajnym, wiec:
s = v
s * t − droga samochodu od przejścia do punktu spotkania z policjantem.
Policjant porusza się ruchem jednostajnie przyspieszonym, więc:
| | at2 | |
s = |
| − droga policjanta od przejścia do punktu spotkania z kierowcą |
| | 2 | |
Te drogi są oczywiście równe, więc
2 * v
s * t = at
2 /:t
2v
s = at /:a
Prędkość policjanta w punkcie spotkania:
| | 2vs | |
v = a * t = a * |
| = 2vs |
| | a | |
10 gru 02:36
dar3k: Dziękuję Ci bardzo Jakubie

Bardzo mi pomogłeś

Dobrej nocy wam wszystkim
10 gru 02:41
Jakub: Dobranoc, wiele jej nie zostało
10 gru 02:44
6latek: Jest tak
Kiedy jesteś martwy ,to nie wiesz że jesteś martwy
Cały ból odczuwaja inni .
To samo się dzieje kiedy jesteś głupi
10 kwi 13:21
F&M:
10 kwi 13:23
Adamm: Chamstwo
10 kwi 15:06
6latek: To była moja odpowiedz innemu uzytkownikowi ktory zasmiecał forum
Nie wiem dlaczego pozostawiono takze moj wpis do takiej wlasnie oceny jak teraz
10 kwi 15:09
6latek: Nie wiedziales o tym wiec przepraszac nie musisz
10 kwi 15:17
daras: dobre złego początki
10 kwi 15:33
6latek: Witam
10 kwi 15:40