J.: 1. Prostokat ma wymiary 15m X 4m. Krotszy bok wydluzono o 25%. O ile procent nalezy
skrocic dluzszy bok, aby pole prostakata sie nie zmienilo?
2. Wykaz, ze prawdziwa jest rownosc:
3√20-14√2 +
3√20+14√2
Bardzo prosze o pomoc, z gory dziekuje
27 paź 14:30
pipi: zad 1/
pole prostokąta P=a*b więc P=15*4 P=60 m kw.
liczymy krótszy bok 4 *25%=4*1/4= 1m
więc krótszy bok teraz ma długość 4 m +1 m= 5m
P= a*5 =5a czyli 5a=60 czyli a=12 m nowy skrócony bok
15 -12 = 3 m ----skrócenie w metrach
liczymy skrócenie w %-ach
3 : 15 *100 % = 1/5*100% = 20%
Odp dłuższy bok należy skrócić o 20%
27 paź 15:14
pipi: Gdzie ta równość

? jak napisane +++

napisz jak ma być


?
27 paź 15:16
J.: 3√20 - 14√2 + 3√20 +14√2 = 4
27 paź 16:03
27 paź 16:08
J.: To super
27 paź 16:59
pipi: Od "gromu" liczenia inie bardzo mi się kce
podpowiem Ci jak liczyć i licz
W lewej stronie skorzystaj ze wzoru (a+b) do potegi trzeciej może coś Ci wyjdzie bo
inni tu
czekają na zadani i też chcę im pomóc ,a Tobie już i tak pomogłam OK! sorki
27 paź 17:25
J.: Ok dzieki jakos dalej sobie poradze
27 paź 19:13