piter:
Dany jest punkt A=(0,3) oraz okrąg o środku w punkcie S=(1,3/2) i
_
średnicy o długości √13.
a) Uzasadnij że prosta o równaniu 7x-4y-1=0 zawiera średnicę danego okręgu.
b) Uzasadnij że punkt A należy do danego okręgu.
27 sty 18:13
Jakub:
a) Prosta 7x-4y-1=0 zawiera średnice jeżeli przechodzi przez środek okręgu czyli S. Aby to sprawdzić wstaw współrzędne S do 7x-4y-1 jak wyjdzie 0 to masz uzasadnienie.
b)równanie tego okręgu to (x-1)2+(y-3/2)2=(1/2*\√13)2. Wstaw do tego równania współrzędne punktu A. Jak wychodzi 0 to masz uzasadnienie.
27 sty 21:39