Rozwiąż nierówność
M: Rozwiąż nierówność xlogax<a
10 paź 16:34
:): a>0 i a≠1 z założenia, x>0 także
zlogarytmujmy log
a() stronami
log
a(x
logax)<log
aa
log
ax*log
ax<1
(log
ax)
2<1
−1<log
ax<1
log
ax=1 gdy x=a
10 paź 16:38
:): | | 1 | | 1 | |
albo x∊( |
| ,a)∪(a, |
| ) /na wypadek gdyby a∊(0,1)  |
| | a | | a | |
10 paź 16:39
M: Może głupie pytanie, ale jak loga(xlogax) stał się logax*logax?
10 paź 16:43
:): logabd=d*logab / z własnosci logarytmu
10 paź 16:44
M: Aaaaah, no faktycznie, dzięki
10 paź 16:46