wektory
Adam: Dane są 3 wektory a=2i +3y −4k
b=−3i +4y +2k
c=7i −8y Oblicz 3c * (2a x b)
nad tymi i y i k znajduje się znaczek który powstaje po wciśnieciu Shift i 6
10 paź 16:23
:): a=(2,3,−4)
b=(−3,4,2)
c=(7,−8,0) skoro nie ma w c k, rozumiem to jako x=7i−8y+0*k
2a=(4,3,−4)
3c=(21,−24,0)
potem iloczyn wektorowy 2a i b
a potem to co wyjdzie skalarni z 3c
Nie pisze tego, bo to troche zejdzie..ale na wszystko są GOTOWE wzory (iloczyn skalarny i
iloczyn wektorowy sobie wpisz w google)
10 paź 16:26
:): taka tylko uwaga do oznaczenia..... chyba miało być j zamiast y ;)
10 paź 16:27
Adam: ok znam te wzory tylko czemu opuszczamy wogóle te literki? bo właśnie nie widziałem skąd tego
cosinusa wziąc teraż już jasne
10 paź 16:28
:): po prostu są 2 zapisy
a=a1i+a2j+a3j=(a1,a2,a3)
bo i=(1,0,0), j=(0,1,0), k=(0,0,1)
10 paź 16:30