znajdź x1 + x2 oraz x1 × x2. Wyznacz współczynniki b i c
matematyka : Pierwiastki x1 i x2 równania x2 + bx + c =0 są kwadratami pierwiastkow rownania x2 −4x −7
=0. Oblicz wartości wyrażeń x1+x2 oraz x1 × x2. Wyznacz współczynniki b i c.
10 paź 16:09
mrsvampireneko: Δ=b2 − 4ac
Z równania x2 −4x −7 = 0 policz Δ. Pierwiastki tego równania obliczysz ze wzorów
x1=−b + √Δ2a, x2=−b−√Δ2a
Następnie x1 i x2 podnosisz do kwadratu. Otrzymasz wtedy pierwiastki równania x2 + bx + c
=0. Rozwiązujesz układ równań korzystając z powyższych wzorów na pierwiastki (pamiętaj, by do
wzoru podstawiać te pierwiastki podniesione do kwadratu). Wyliczysz z tego b i Δ. Potem do
wzoru na Δ (Δ=b2 − 4ac) podstawiasz wszystkie wiadome i pozostaje Ci c do wyliczenia.
10 paź 16:23
Eta:
x2−4x−7=0 Δ=44 , √Δ=2√11 x1=2+√11 v x2=2−√11
to
x12=15+4√11 i x22= 15−4√11
równanie : x2+bx+c=0
z postaci iloczynowej :
[x−(15+4√11)]*[x−(15−4√11)]=0 ⇒ ... po wymnożeniu ⇒ x2−30x+49=0
zatem b= −30 , c= 49
10 paź 19:30