Zbiory
Miłosz: Witam. Mam szybkie pytanie. Dany jest zbiór A = (−2, 10), B = [4, 12) i C = N
Te nawiasy oznaczają, że zbiór A ={−2,−1,0,1,2,3,4,5,6,7,8,9,10}, a zbiór
B={4,5,6,7,8,9,10,11,12} dobrze to rozumiem?
10 paź 16:09
:): (x,.. oznacza, że x nie nalezy np
(−2,10) onznacza, że −2∉(−2,10), 10∉(−2,10)
10 paź 16:10
mrsvampireneko: Do zbiorów A i B należą też wszystkie ułamki.
10 paź 16:11
Miłosz: Rozumiem. Czyli nawias kwadratowy oznacza, że dane x należy do tego zbioru? Czyli w zadaniach
A={−1,0,1,2,3,4,5,6,7,8,9}
B={4,5,6,7,8,9,10,11}
AuB = {−1,0,1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11}
AnB = {4,5,6,7,8,9}
A\B = {−1,2,3}
B\A = {10,11}
(A\B)nC = {2,3}
Czy jest to poprawnie zrobione?
10 paź 16:18
Miłosz: Treść zadania to:
Dane są trzy zbiory: A = (−2, 10), B = [4, 12) i C = N.
Wyznaczyć zbiór D, jeżeli:
(a) D = A ∪ B,
(b) D = A ∩ B,
(c) D = A \ B,
(d) D = B \ A,
(e) D = (A \ B) ∩ C.
10 paź 16:20
Miłosz: Chyba dopiero teraz zrozumiałem. Po poście mrsvampireneko. Rozwiązania powinny być bardziej w
ten deseń.
AuB = {−2;12)
AnB = [4;10]
A\B = (−2;3)
B\A = (10;12)
A\BnC(1;3) − z tym to nie wiem. Czy jest to rozwiązane poprawnie?
10 paź 16:31
mrsvampireneko: a) (−2, 12)
b) [4, 10) − przedział z prawej strony otwarty, bo 10 ∉ A
c) (−2, 4)
d) [10, 12)
e) najlepiej to sobie rozrysować. C = N, czyli {1, 2, 3, 4, ...}. A\B to (−2,4), czyli część
wspólna A\B i C to { −1, 0, 1, 2, 3}
10 paź 16:38
mrsvampireneko: e) sorki, rozpędziłam się. 0 tam nie będzie xD
10 paź 16:39
Miłosz: Dziękuję bardzo za pomoc. Czyli mniej więcej mój późniejszy tok rozumowania był prawidłowy. Po
przeanalizowaniu tego co napisałaś wiem jakie błędy zrobiłem. Jeszcze raz dzięki
10 paź 16:45
Mila:

1)A∪B=(−2,12)
2)A∩B=<4,10)
3)A\B=(−2,4)
4)B\A=<10,12)
5)(A\B)∩N={0,1,2,3}
gdzie N={0,1,2,3,4,5,6,7...}
10 paź 17:15