Zadanie
nektar:
Spośród cyfr 1,...,9 wylosowano bez zwrotu kolejno trzy cyfry C1, C2, C3, układając je w
kolejności losowania w liczbę C1C2C3. Przyjmując, że wszystkie możliwe do otrzymania w ten
sposób liczby są jednakowo prawdopodobne obliczyć prawdopodobieństwo tego, że C1C2C3<444.
10 paź 15:34
Mila:
|Ω|=9*8*7
A − wylosowano liczbę trzycyfrową o różnych cyfrach mniejszą od 444
1) Cyfra setek ∊{1,2,3}
3*8*7=168
2) cyfra setek 4:
4xy
x∊{1,2,3}, Y dowolna z pozostałych 7 cyfr.
1*3*7=21
|A|=168+21=189
| | 189 | | 21 | | 3 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| |
| | 9*8*7 | | 8*7 | | 8 | |
10 paź 16:52
nektar:
Dziękuję.
10 paź 16:59
bezendu:
Mila coś mało wyszło Ci tych liczb.
xyz=liczba 3 cyfrowa
a)
x∊{1,2.3}
y,z=dowolne
3*9*8=216
b) x=4 y∊{0,1,2,3}
1*4*8=32
c) x=4 y=4 z∊{0,1,2,3}
1*1*4=4
|A|=216+32+4252
10 paź 18:51
Mila:
Losowano cyfry ze zbioru bez zera.
10 paź 19:00
bezendu:
Skoro losowano bez zera to
a) x∊{1,2,3}
3*8*7=168 (tutaj się zgadzam)
b) x=4 y∊{1,2,3} z=dowolne
1*3*7=21 (tutaj też)
c) ale nie uwzględniłaś tego, że jeśli na pierwszym miejscu 4, na drugim 4 to na trzecim może
być
{1,2,3}
1*1*3=3
|A|=168+21+3=192
10 paź 19:07
10 paź 19:42
Eta:
Losowanie
bez zwracania !
więc na drugim miejscu nie może już występować
4
10 paź 19:56
bezendu:
A no tak, dziękuję za korektę
10 paź 20:09