TRYGONOMETRIA
Kamil: Uzasadnij, że dla każdego kąta α zachodzi równość
10 paź 15:32
azeta: cos2α+sin2α=1
10 paź 15:33
Kamil: no znam to ale nie umiem tego wykorzystać
10 paź 15:37
ICSP: na siłę zastąp 1 w liczniku i mianowniku wyrażeniami sin2x + cos2x
10 paź 15:38
:): cos
2x+sin
2x=1 więc 1−sin
2x=cos
2x, 1−cos
2x=sin
2x
więc
| cos2x−1 | | sin2x | | sinx | |
| = |
| =( |
| )2=tg2x |
| sin2x−1 | | cos2x | | cosx | |
PROŚĆIEJ SIE NIE DA
10 paź 15:41
:): tzn formalnie...zebyś się nie zastanwiał
| cos2x−1 | | −sin2x | |
| = |
| ale te minusy się oczywiście uproszczą.. |
| sin2x−1 | | −cos2x | |
10 paź 15:42
Kamil: | | cos2α −1 | | sin2α −1 | |
doszedłem do tego |
| x |
| = nie wiem co |
| | 1 | | 1 | |
10 paź 15:43