Oblicz
hmmmm: Jak to obliczyć?
√2(2−2√2)2+√2(2+2√2)2
10 paź 15:28
ICSP: √a*b = √a * √b
√c2 = |c|
10 paź 15:30
hmmmm: Ok. A co zrobić z czymś takim?
√11−6√2+
√11+6√2
10 paź 15:46
:): 11−6√2=(3−√2)2
10 paź 15:47
:): 11+6
√2=(3+
√2)
2..
nie wierzysz..wymnóż
10 paź 15:48
hmmmm: A jak znaleźć taki wzór skróconego mnożenia? Trzeba po prostu główkować czy jest na to jakiś
sposób?
10 paź 15:50
:): 11−6√2=(a−b√2)2=a2−2ab√2+2b2
ab√2=6√2
a2+2b2=11
ab=6
a2+2b2=11
10 paź 15:56
:): ab=6..i chcesz zeby to były w maire ladne liczby

to wchodzą w gre pary
(1,6),(6,1),(2,3),(3,2)
10 paź 15:56
:): i podstawiasz do drugiego..i sprawdzasz czy działa
10 paź 15:57
:): Ale jak nabędziesz wprawy...to będziesz od razu widział bez tego wydziwiania
10 paź 15:57
hmmmm: Ok pięknie dziękuję
10 paź 16:10
:): tam powinno być ab=3..ale to taki szczeegół (bo 2ab
√2=6
√2)
10 paź 16:11
henrys: uśmiechnięty, ab=3
10 paź 16:11
henrys: o zauważyłeś
10 paź 16:13