Funkcja homograficzna
Ola: 2 zadanka z funkcji homograficznej

1 Wykaż, że równanie xy= 2x +3y jest spełnione przez osiem różnych par liczb całkowitych (x,y)
2. Dana jest funkcja
kx+k−1x+k.
Uzasadnij, że dla dowolnej wartości parametru k jest to funkcja homograficzna.
Proszę o wykonanie chociaż pojedynczego zadania
10 paź 14:58
:): xy=2x+3y
xy−2x=3y
x(y−2)=3y
x(y−2)−6=3y−6
x(y−2)−6=3(y−2)
x(y−2)−3(y−2)=6
(x−3)(y−2)=6
6=6*1 lub 6=6*1 lub 6=3*2 lub 6=2*3 i odpowiednio 6=(−6)*(−1),...
i stąd masz 8 możliwośći,np
6=6*1 oznacza, że x−3=6 i y−2=1 czyli x=9 i y=3
6=1*6 oznacza, że x−3=1 u y−2=6 czyli x=4 i y=8 itd..
10 paź 15:06
:): | | ax+b | |
b) funkcja homograficzna to funkcja typu f(x)= |
| , gdzie ad−bc≠0 |
| | cx+d | |
| | kx+k−1 | | kx+(k−1) | |
u Ciebie f(x)= |
| = |
| |
| | x+k | | x+k | |
Przy powyższysz oznaczeniach
a=k
b=k−1
c=1
d=k
ad−bc=k
2−(k−1)=k
2+k+1>0 dla każdego k bo Δ<0
10 paź 15:10
Ola: Dziękuję bardzo
10 paź 15:39
:):
10 paź 15:42