Zamiana ułamka okresowego na zwykły
my_mathematical_romance: Czy 3,2(15) to inaczej 2 213\990 ?
10 paź 14:31
sushi_gg6397228:
weź kalkulator i podziel 2213 przez 900;
jak wyjdzie 3,2 15 15 15 15 15.... to bedzie ok
ale widac , że bedzie 2 całe i ogonek−−> więc wynik nieprawidłowy
10 paź 14:35
my_mathematical_romance: * to znaczy 3 213\990
10 paź 14:35
sushi_gg6397228:
3,2 45 45 45 45... −−> mowi kalkulator
10 paź 14:37
my_mathematical_romance: dzięki, z trójką wychodzi dobrze
10 paź 14:37
J:
x = 3,2151515..
10x = 32,15151515..
10 paź 14:39
sushi_gg6397228:
x= 3, 2 15 15 15 15.... \ *100
100x= 321, 5 15 15 15 ...
x= 3, 2 15 15 15 ....
99x= 321, 5 − 3, 2
990x= 3215 − 32
990x = 31 .....
x=.....
x= 3 i .....
10 paź 14:41
my_mathematical_romance: To w końcu to 3 213\990 jest dobrze? Bo jak się zamieni na 3183\990 to wychodzi 3,2151515...
10 paź 14:51
sushi_gg6397228:
a co masz w zadaniu
3, 2 (15) czy 3, 2 (45) ?
10 paź 14:52
Bogdan:
można skorzystać z szeregu geometrycznego: a
1 = 0,015, q = 0,01
| | 32 | | 0,015 | | 32 | | 15 | | 99*32 + 15 | |
3,2(15) = |
| + |
| = |
| + |
| = |
| = ... |
| | 10 | | 1 − 0,01 | | 10 | | 990 | | 990 | |
10 paź 14:54