Bryły obrotowe
pooomocy: Ma ktoś koncepcje jak zrobić to zadanie?
Średnica kuli wpisanej w stożek jest 2 razy krótsza od wysokości stożka.
Oblicz stosunek pól i objętości stożka do kuli.
Ja nie mam pojęcia jak powiązać tu Promień kuli ze stożkiem
Proszę bardzo o pomoc.
9 gru 13:28
ula:

rysunek to połowa przekroju stożka z wpisaną kulą
R− promień podstawy stożka
r− promień kuli
H− wysokość stożka
śr=
H2→2r=
H2→
Hr=4
| Vs | | 13πR2H | | R2*H | |
| = |
| = |
|
|
| Vk | | 43πr3 | | 4r3 | |
z podobieństwa Δ
| R2*H | | R2 | | H | |
| = |
| * |
| =44*4=4
|
| 4r3 | | 4r2 | | r | |
9 gru 14:33
ula: pomyliłam jedną rzecz
ten stosunek z podobieństwa
9 gru 14:41
ula: teraz Pola
| Ps | | πR(l+R) | | R | | l+r | | R | |
| = |
| = |
| * |
| = |
| *(lr+Rr)
|
| Pk | | 4πr2 | | 4r | | r | | 4r | |
l− prowadzaca stożka
l1− prowadząca stożka gdzie podstawą jest r
| l | |
| =34 → też z podobiełstwa tych samych Δ
|
| l1 | |
(3r)
2+r
2=l1
2
l1=r
√10
| l | | 4*√10 | |
| =34=U{l}{r*√10→lr= |
|
|
| l1 | | 3 | |
popodstawoaj wszystkie zależności do wzoru
9 gru 14:56
pooomocy: ojej... dziękuję Ci bardzo, bardzo
9 gru 16:29