rozwiąż nierówność
dawsonika: Rozwiąż nierówność:
2x3+2x−1 <0
10 paź 14:08
Kacper:
Jeśli dobrze przepisane, to przyda się znajomość wzorów Cardano.
10 paź 14:17
Kacper:
W(0)<0
Jedno z miejsc zerowych należy do przedziału (0,
12)
10 paź 14:19
:): pierwiastek jest 1, xo≈0.42385
więc odp to będzie x∊(−∞,xo)
ale cieżko moze być własnie bez tych wzorów
10 paź 14:31
5-latek:
10 paź 14:31
dawsonika: Nierównośc na początku wyglądała tak :
x2+1/2x<1
więc przeksztalcilem zgodnie z prawami nie rownosci na nierownosc , ktora jest na gorze. Zle
przeksztalcilem ?
10 paź 14:34
sushi_gg6397228:
| | 1 | |
x2 + |
| <1 −−> tak to ma wyglądać |
| | 2x | |
10 paź 14:36
dawsonika: tak
10 paź 20:51
sushi_gg6397228:
na jedna stronę, wspolny mianownik
10 paź 20:54
dawsonika: zle napisalem cala nierownosc wyglada tak : x+1 to licznik a 2x mianownik <1
10 paź 21:02
sushi_gg6397228:
z boku masz ściągę, jak się robi ułamki; zapisz to poprawnie
10 paź 21:02
dawsonika: x2+12x<1
10 paź 21:03
dawsonika: wiec powinnismy zamienic na iloczyn co nie ?
10 paź 21:04
sushi_gg6397228:
duże U a nie małe u; jeszcze raz
potem wszystko na jedna strone, wspolny mianownik
10 paź 21:07
dawsonika: U{x2+1){2x}<1
10 paź 21:19
10 paź 21:19
sushi_gg6397228:
wszystko na jedna strone, wspolny mianownik
10 paź 21:22
dawsonika: | | x2−2x+1 | |
i co dalej ? zamiana na iloczyn jak mam juz taka postac : |
| <0 |
| | 2x | |
10 paź 21:23
sushi_gg6397228:
góra może się zwija hmmmmmmm
dzielenie "zamieniamy" na mnożenie; jak zostało zapisane w poście o 21.04
10 paź 21:31
dawsonika: ostatecznie x∊(−∞;0) ?
10 paź 21:34
sushi_gg6397228:
a gdzie obliczenia?
10 paź 21:35
dawsonika: 2x3−4x2+2x<0
x(2x2−4x+2)<0
x(x−1)2<0
x1=0 x2=1 − pierwiastek dwukrotny na wykresie odbijamy
10 paź 21:45
sushi_gg6397228:
kto kazał przemnażać

(x
2−2x+1)= (x−1)
2
wiec
(x−1)
2* 2x<0
x* (x−1)
2 <0
rysunek wężyka dla niewprawionych
dla wprawionych (x+1)
2 zawsze dodatnie więc zostaje x<0
10 paź 21:51
dawsonika: jest bład w przed ostatnim powinno byc x[2(x−1)2]<0
10 paź 21:52
dawsonika: czemu nagle 2x przeminilo sie w x ?
10 paź 21:54
dawsonika: to czyli ostateczni x∊[−∞;0] ?
10 paź 21:55
sushi_gg6397228:
podzieliłem sobie przez 2
10 paź 21:56
sushi_gg6397228:
21.34 i 21.55 dwie różne odpowiedzi ;
gdzie "domknięcie" nieskończoności=
herezja ,a za to grozi spalenie na stosie
10 paź 21:58
dawsonika: | | x−1)2 | |
jesli bys podzielil przez 2 to by zostalo x* |
| |
| | 2 | |
10 paź 21:58
dawsonika: nie domykałem tylko napisalem w kwadratowym bo nie chcialo mi sie okraglego tobie pisac
domkniety oznaczam tak <a,b>
10 paź 21:59
sushi_gg6397228:
(x−1)2* 2x<0 \ :2
(x−1)2* x<0
10 paź 22:05
dawsonika: z jakie racji przy obustronnym dzieleniu nie dzielisz nawiasu (x−1)2 przez ów 2 ?
10 paź 22:07
sushi_gg6397228:
4*8*2 < ..... \ : 2
ile wyjdzie po lewej stronie
10 paź 22:08
dawsonika: ok ,rozumiem
10 paź 22:11