Dla jakich wartości parametru m równaie ma trzy różne rozwiązania?
Emilia: Dla jakich wartości parametru m (m∊R) równanie:
(m+2)x3−2x2+(m+3)x=0
ma trzy różne rozwiązania?
Wiem, tylko do połowy jak to rozwiązać:
x[(m+2)x2−2x+m+3]=0
warunki
x1=0 i [...]=0 i x1≠x2≠x3
Δ wieksza od 0
Δ=−4m2−20−20
x1=5+{5}/−2
x2=5−5{5/−2
moze mi ktos wytlumaczyc co dalej
10 paź 13:51
5-latek: Δ=−4m2−20m−20 >0
Teraz wyzmnaczasz m1 i m2 bo liczysz po m a nie po xsie
I najpierw żeby to równanie miał 3 pierwiastki to (m+2)≠0
10 paź 14:17
ICSP: Niech f(x) = (m+2)x2 − 2x + (m+3)
Równanie x * f(x) = 0 będzie miało trzy różne pierwiastki gdy:
1o funkcja f(x) będzie miała dwa różne miejsca zerowe
2o f(0) ≠ 0
10 paź 15:18