Jak się zamienia ułamki okresowe na zwykłe?
my_mathematical_romance: Umiem takie proste w stylu, 0,(1), ale jak zrobić takie:
0,1(36), mam na myśli przykłady, w których jest jakaś liczba, a po przecinku kolejna i dopiero
okres
np. 0,2(15), 3,2(15) itd.
10 paź 13:31
sushi_gg6397228:
liczysz tak samo
tylko potem wychodzi np
100x= 356,767676767...
x= 3,567676767...
to dostaniesz 99x= 356,7 − 3,5 i można domnozyć na 10 obustronnie, aby nie było przecinka
990x= 3567 − 35
10 paź 14:33
PW : Wydaje mi się jednak, że powinnaś o tym myśleć jak o sumie szeregu geometrycznego, np.
0,1(36) = 0,1 + 0,0(36) = 0,1 + suma szeregu o pierwszym wyrazie 0,036 i ilorazie 0,01.
Sposób liczenia (takim posługują się dzieci w gimnazjum) jest dobry, ale zakłada że "takie coś
istnieje". Jeżeli jesteś w liceum, to ćwiczysz rozumienie tego właśnie jako sumy szeregu i
uzasadnianie tego sposobu.
10 paź 15:47