nierówności i równości z wartością bezwzględna
jednorożec michał: |x
2 −1| + |x
2 + x| = x
wyszło mi : x∊zbioru pustego
| | 1 | |
wyszło mi : x∊<4 |
| ; ∞) |
| | 2 | |
założyłem ,że 2x+7≠0 ale nie wiem co dalej
prosze o pomoc
10 paź 13:30
ICSP: Dwa pierwsze : www.wolframalpha.com
Ostatnie:
|5x − 3| < |4x + 14| //
2
(5x − 3)
2 < (4x + 14)
2
(5x − 3)
2 − (4x + 14)
2 < 0
Pomyśl jak to najszybciej rozwiazać.
10 paź 13:32
PW : Piszesz o pierwszym: "wyszło mi x∊zbioru pustego" − dobrze, ale powiedz jak do tego doszedłeś?
Sakramentalna metodą "rozbijania na przedziały"?
10 paź 13:45
ICSP: Lapiej mądrze szacować lewą stronę
10 paź 13:46
jednorożec michał: *PW
na 4 przedziały (−
∞;−1) , <−1;0) , <0;1) , <1;
∞) ,a następnie wyliczyłem w danych przedziałach
równanie opuszczając wartość bezwzględną
*ICSP
Czy moge te zadanie zrobić inaczej ?
...
|5x−3|<2*|2x+7|
| | 1 | | 1 | | 3 | | 3 | |
3 przedziały (−∞;−3 |
| ) , <−3 |
| ; |
| ) , < |
| ; ∞) ,a następnie rozwiązac w |
| | 2 | | 2 | | 5 | | 5 | |
przedziałach nierówność ?
| | 3 | |
wtedy wychodzi mi ,że x∊ < |
| ;∞) ? |
| | 5 | |
10 paź 14:01
Kacper:
Można, ale ICSP podał "szybszy" sposób.
10 paź 14:15
ZKS:
Pierwsze można dużo łatwiej.
|x2 − 1| + |x2 + x| = x
Lewa strona jest nieujemna, więc aby mogło istnieć jakieś rozwiązanie to prawa również musi
być nieujemna. Założenie do prawej strony x ≥ 0, wtedy dostajemy równanie postaci
|x2 − 1| + x2 + x = x
|x2 − 1| = −x2.
10 paź 15:05
ICSP: |x2 − 1| + |x2 + x| = |−x2 + 1| + |x2 + x| ≥ |−x2 + 1 + x2 + | =
= |x + 1| > x
Nierówność jest sprzeczna.
Trzecie również możesz zrobić przedziałami. Wynik zły.
10 paź 15:15
PW : Jeszcze o pierwszym zadaniu.
Jak już napisał
ZKS liczby ujemne na pewno nie są rozwiązaniami, niech dalej x≥0.
Zastosowanie po lewej stronie znanej nierówności daje
|1−x
2| + |x
2+x| ≥ |1 − x
2 + x
2 + x| = |1 + x| = 1 + x
(w ostatnim przejściu korzystamy z założenia, że x≥0).
Widać więc, że lewa strona jest co najmniej równa 1+x, a prawa x, zatem rozwiązań nieujemnych
też nie ma.
Trochę trzeba nietypowo pomyśleć, żeby zamiast rozwiązywać równanie najpierw pomyśleć o
nierówności, która szacuje lewą stronę, ale jakie krótkie rozwiązanie

.
10 paź 15:24
PW : Zawsze się spóźnię,
ICSP oczywiście wiedział o czym myślę
10 paź 15:26
ICSP:
10 paź 15:29