Wykaż, że dla każdej wartości parametru m równanie ma tylko jedno rozwiązanie.
Emilia: Wykaż, że dla każdej wartości parametru m (m∊R) równanie
x3+2x+m2x=2m2+2x2+4
ma tylko jedno rozwiązanie.
10 paź 13:01
ICSP: x3 − 2x2 + (m2 + 2)x − 2m2 − 4 = 0
x(x2 + (m2 + 2)) − 2(x2 + (m2 + 2) = 0
(x−2)(x2 + (m2 + 2)) = 0
10 paź 13:07
PW : Nie każdy jest takim mistrzem w grupowaniu i wyłączaniu

, więc podpowiem wersję
"prostacką".
Przenieść wszystko na jedną stronę, policzyć pochodną funkcji po lewej stronie i pokazać, że
się nie zeruje (to znaczy jest wyłącznie dodatnia). Wyciągnąć wnioski z twierdzenia o
montoniczności funkcji różniczkowalnej i twierdzenia Darboux.
Inny sposób to zauważenie, że wielomian po lewej ma miejsce zerowe x
0 = 2, cierpliwie
podzielić "pod kreskę" przez (x−2) i pokazać, że iloraz nie ma miejsc zerowych.
10 paź 13:35