Wykąż ze finckja sin(x) jest okresowa.
Wera: Wykaż że funkcja sin(x) jest okresowa?
10 paź 12:04
PW : Na lekcji było. Jeśli zadali do domu, to przeczytaj w książce. Misją forum (tak przynajmniej ja
ją rozumiem) jest pomaganie w rozwiązywaniu zadań, a to jest podstawowa teoria.
10 paź 12:16
Wera: W książce napisali tylko: jak możemy zauważyć na wyrkesie to funkcja sin(x) jest okresowa.
Ale ja chce to wykazać pisemnie.
rozumiem że sin(x)=sin(x+1) − wtedy będzie okresowa, tak?
i nie wiem co z tym zrobić (Chociaż jakaś mała podpowiedź)
10 paź 12:24
Kacper:
Definicja funkcji okresowej?
10 paź 12:38
Wera: funkcja, której wartości „powtarzają się” cyklicznie w stałych odstępach.
10 paź 12:42
5-latek: Twierdzenie :
Funkcje trygonometryczne cosx sinx tgx i ctgx sa funkcjami okresowymi o wspólnym okresie
2π.
Dowod :
Dwie wartości argumentu x i x+2kπ sa przedstawione przez jeden i ten sam punkt na okręgu
jednostkowym . Poczatkowe i końcowe ranima x i x+2kπprzystają do siebie .
Wiec punkty te maja te same wspolrzedne i jeśli wartość należy do obszaru oznaczoności danej
funkcji trygonometrycznej to również x+2kπ należy do tego obszaru i wartości funkcji dla
argumentow
x i x+2kπ sa rowne
f(x)=f(x+/−2π)=f(x+/−4π)=......f(x+2kπ)
10 paź 12:44
5-latek: Chociaz o to nie pytali to można pokusić się jeszcze o pokazanie ze 2π jest najmniejszsym
okresem funkcji sinx i cosx a π najmniejszym okresem funcji tgx i ctgx
10 paź 13:28