Ciągi
Ziza: Cześć !
Mam do Was prośbę o pomoc w rozwiązaniu następującego zadania.
Wyznacz wszystkie wartośći parametru p, dla których nieskończony ciąg (an), gdzie
a) jest rozbieżny do +
∞
b) ma granicę równą −3
| | −1 | |
I wyznaczyłam sobie, że lim = |
| I nie wiem jak się zabrać za przykład a. |
| | p−2 | |
| | 7 | |
A w przykładzie b wyszło mi, że p= |
| ale też powinna być tez druga odpowiedż, że p = 0 |
| | 4 | |
PW : Nie mogłaś "wyznaczyć sobie", że
(pomijam nieprawidłowy zapis).
O to właśnie pytają − dla jakich p taka granica w ogóle istnieje, a jeśli istnieje, to czy może
mieć jakies tam wartości. Rozwiązywanie zadania należało zacząć ot rozpatrzenia przypadku
p = 0.
To normalna praktyka w zadaniach z parametrem − zacząć od takiej wartości parametru, dla której
zadanie jest najłatwiejsze lub inne niż dla pozostałych wartości.