prawodpodobieństwo
Marta: Bardzo proszę o pomoc,
1. Rzucono dwiema koścmi do gry i określono zdarzenia:
A− suma wyrzuconych oczek jest wieksza od 8;
B− na obu kostkach wypadła ta sama liczba oczek.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia AuB
2. Ze zbioru liczb {4,5,6,7,...,20} losujemy dwa razy po jednej liczbie ze zwracaniem. Oblicz
prawdopodobieństwo że wylosujemy dwie liczby parzyste.
3. Ze zbioru liczb trzycyfrowych wybieramy jedną liczbę. Oblicz prawdopodobieństwo, że
wybierzemy liczbe podzielna przez 120
9 gru 12:07
Nikka: Zadanie 3.
Ω = {100, 101, 102, ..., 999}
Moc zbioru Ω = 900 (moc to dwie poziome kreseczki nad Ω) moc Ω − liczba wszystkich liczb
trzycyfrowych
A − wylosowanie liczby podzielnej przez 120
A = {120, 240, 360, 480, 600, 720, 840, 960}
Moc zbioru A = 8
| | moc zbioru A | |
P(A) = |
| |
| | moc zbioru Ω | |
9 gru 12:40
Marta: dziękuję a czy może ktos mi pomóc jeszcze w pozostałych 2 zadaniach
9 gru 13:50
ula: Zad 1
A={(6,3),(6;4),(6;5),(6;6),(5;4),(5;5),(5;6),(4;5),(4;6),(3;6)}=10
Ω=6
2
B={(6,6),(5;5).....(1;1)}=6
| | 10 | | 6 | | 2 | | 14 | |
P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)= |
| + |
| − |
| = |
| |
| | 36 | | 36 | | 36 | | 36 | |
9 gru 13:53
ula: Ω
losujemy dwie liczby ze zwracaniem
Ω=17
2 (jest 17 liczb, za każdym razem losujemy z tej samej puli)
A={4,4),(4,6),......(4,20)} − 9
(6,4),(6,6)......(4,20)
9 ........
(20,4).....
A=9
2
9 gru 14:03