Zespolone
Śyzrk: Równania liczby zespolone.
Miałem jeden wykład w miare ogarniam ale poprosiłbym o sprawdzenie czy dobrze to ćwiczę.
Rozwiązać w zbiorze liczb zespolonych
( z + 2 )
2 = (
z + 2 )
2 czerwone z to sprzężone z
z
2 + 4z + 4 =
z2 − 4
z + 4
podstawiłem dla z = x + yi
z = x − yi
sprowadziłem do układów równań
x
2 − y
2 + 4x + 4 = x
2 − y
2 + 4x + 4
2xy + 4y = −2xy − 4y
wyszło y = 0 x = −2
z = −2
Poproszę o sprawdzenie
9 paź 23:58
PW : (z+2)
2 − (z̅ + 2)
2 = 0
(z+2−z̅ −2)(z+2+z̅+2) = 0
(z−z̅)·(z+z̅ + 4) = 0
z = z̅ lub z + z̅ = −4
Liczba z jest rzeczywista (Twoje y = 0) lub 2Rez = −4 (Twoje x = −2)
10 paź 00:08
ICSP: jakby nie patrzeć nie do końca


Nie ważne jaką liczbę rzeczywistą weźmiemy to równanie i tak będzie spełnione
10 paź 00:11
PW : Tak też rozumiałem to y = 0 i moje "liczba z jest rzeczywista".
10 paź 00:14
Śyzrk: dzięki

jak zrobić symbol sprzężenia tutaj ?
mam następne jeśli można

( 3 + 4i )
2 − 2
z = z
i jeszcze następne
( 3 − 2i )
z = 2
z + 2i −1
wynik z = −1
10 paź 00:18
PW : Tak, masz rację − trzeba było w sposób zdecydowany napisać odpowiedź (oba rozwiązania dają
liczby rzeczywiste, pierwsze − wszystkie, drugie − tylko jedną).
10 paź 00:19
PW : Dobrze pierwsze, drugie nie sprawdzam, bo oczy odmawiają na dziś.
Symbol sprzężenia to skopiowany do schowka (za pomocą Tablicy znaków charmap.exe) i wklejony po
"z" znak "Combining Overline" z czcionki Microsoft Sans Serif.
10 paź 00:28
Śyzrk: Dzięki

Mam jeszcze taki przykład, gdyby ktoś miał ochotę to poproszę o rozpisanie
bo gdy robię go sam to chyba bo na pewno da się inaczej utrudniam sobie całe to wyrażenie.
|z̅| + z̅ = 3 + 4i
10 paź 00:48
ICSP: |z̅| − liczba rzeczywista ( z def modułu liczby zepolonej)
zatem słusznym będzię zadanie pytania: skad wzięła się częśc urojona liczby zespolonej po
prawej stronie ? Nie wzięła się z pierwszego skłądnika, zatem musiała się wziąć z drugiego.
Tym sposobem dostajemy bardzo wygodną postać : z = x − 4i , x ∊ R . Co wiecej wiemy, że |z̅| =
z̅ =
√x2 + 16. Podstawiając dostajemy równanie:
√x2 + 16 + x + 4i = 3 + 4i
√x2 + 16 + x = 3
√x2 + 16 = 3 − x
x jest rzeczywiste co wymusza na nas założenie x ≤ 3. Przy takim załozeniu obie strony są
dodatnie. Podnosimy równanie stronami do kwadratu dostając:
x
2 + 16 = 9 − 6x + x
2
6x = 9 − 16
6x = − 7
| | 7 | |
Ostatecznie z = − |
| − 4i |
| | 6 | |
10 paź 02:54
ICSP: |z̅| = |z| =
√x2 + 16
10 paź 03:01
Śyzrk: Łoj łoj nie za bardzo to kapuje skąd i wgl
10 paź 09:19
PW : Jeszcze raz o pierwszym zadaniu. O pierwszej w nocy łatwo o głupoty, jakie popełniłem o 0:19.
Położyłem się i przypomniało mi się co napisałem, ale już nie miałem siły wstawać.
Odpowiedź poprawna to owszem, liczby rzeczywiste, ale drugie równanie
Rez = −2 oznacza
każdą liczbę zespoloną,
która ma część rzeczywistą równą −2. Na przykład −2+7i, −2−
√3i itp.
Nasuwa się analogia z równaniem prostej − gdy piszemy "prosta ma równanie x = −2" to widzimy
każdą parę (−2, y) na płaszczyźnie (y dowolne, wiec tego nie piszemy).
Rozwiązanie narysowane n a płaszczyźnie zespolonej to zbiór złożony z osi rzeczywistej i
prostej o równaniu
x = −2, y − dowolne.
To dla spokoju sumienia,
Śyzrk na pewno to dobrze rozumie
10 paź 11:47
Wojtek: Bardzo dobrze że napisałeś to jeszcze, wielkie dzięki, fajnie że są tu tacy ludzie

2:54 nie kapuje, jakiś inny sposób na to jest albo co
11 paź 01:41