POMOCY!!
barbi: W trapezie prostokatnym ramie o dlugosci 8cm tworzy z podstawa , ktorej dlugosc wynosi 12cm,kat
o miarze 450. oblicz pole tego trapezu
9 gru 11:43
artur:

Pole trapezu to:
w naszym przykładzie a=12;
b=12−x
| | h | | √2 | | h | |
h=sin45 = |
| ⇒ |
| = |
| ⇒ h=4√2
|
| | 8 | | 2 | | 8 | |
sin45=sin45 więc x=h czyli x=4
√2
teraz możemy obliczyć b; b=12−4
√2
po podstawieniu do wzoru na pole trapezu otrzymujemy:
(24−4
√2)*2
√2
48
√2−(4
√2*2
√2)
48
√2−(8*2)
48
√2−16 i to jest odpowiedź
9 gru 12:27
artur:

Pole trapezu to:
w naszym przykładzie a=12;
b=12−x
| | h | | √2 | | h | |
h=sin45 = |
| ⇒ |
| = |
| ⇒ h=4√2
|
| | 8 | | 2 | | 8 | |
sin45=sin45 więc x=h czyli x=4
√2
teraz możemy obliczyć b; b=12−4
√2
po podstawieniu do wzoru na pole trapezu otrzymujemy:
(24−4
√2)*2
√2
48
√2−(4
√2*2
√2)
48
√2−(8*2)
48
√2−16 i to jest odpowiedź
9 gru 12:28
BiebrzaFun :

h=x,bo odcięty przerywaną linią trójkąt jest równoramienny
y=12−x
Podstaw do wzoru na P
trapezu
9 gru 12:29