Oblicz długość odcinka DE w dwóch przypadkach.
nacix:

Oblicz długość odcinka DE w dwóch przypadkach.
9 paź 21:03
daras: I:∠A =∠B = 60 +45 = 105o
II: jesli DE =3 ⇒ ∠C =90o
9 paź 21:36
Janek191:
W II przypadku I ∡ DCE I = 120o
i tw. cosinusów do obliczenia I DE I
9 paź 21:45
daras: tak
9 paź 21:47
Janek191:
W I przypadku I ∡ DCE I = 150o
i tw. cosinusów do obliczenia I DE I
9 paź 21:47
Janek191:
W I przypadku a obliczamy z tw. Pitagorasa: a2 + a2 = 32
9 paź 21:48
nacix: Dziękuję bardzo, nie potrafiłam zauważyć zależności
10 paź 06:38