1 | ||
jeżeli a=b= | to zachodzi równość | |
2 |
a4+b4 | a+b | |||
4√ | ≥ | |4 | ||
2 | 2 |
a4+b4 | 1 | 1 | |||
≥ | ⇒ a4+b4≥ | ||||
2 | 16 | 8 |
1 | 1 | |||
Skoro a+b = 1 , to a = | − x i b = | + x dla pewnej x ≥ 0 | ||
2 | 2 |
1 |
| 1 | ||||||||||
a4 = ( | )4 − | ( | )3x + ... itd | |||||||||
2 | 2 |
1 |
| 1 | ||||||||||
b4 = ( | )4 + | ( | )3x + ... itd | |||||||||
2 | 2 |
1 | ||
a4+b4 = 2( | )4 + ... (wyrazy niedodatnie redukują się z odpowiednimi nieujemnymi, | |
2 |
1 | ||
a4+b4 ≥ | ||
8 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |