matematykaszkolna.pl
ETI PG INFORMATYKA PACZKA Wojtek: cześć wszystkim, zacząłem studiowanie na politechnice gdańskiej ETI informatyka. zastanawiam się czy Wy jako starsi koledzy (zauważyłem we wcześniejszych postach że są tu studenci informatyki) nie macie jakiś pomocy naukowych, które ułatwiły by ten pierwszy rok. Dzięki
9 paź 19:34
Classic: A czym szczególnym różni się pierwszy rok na inf od innych kierunkach na tym wydziale. Skup się na przetrwaniu, resztą zajmie się instynkt.
9 paź 19:47
Wojtek: na razie jestem w szoku ze względu na tempo i ilość materiału. bolą mnie słowa wykładowców : To już pewnie umiecie co nie jest prawdą po to jestem na studiach a nie w domu żeby sie czegoś nauczyć, ktoś mnie mógł czegoś nauczyć. dlatego napisałem kto pyta nie błądzi
9 paź 20:05
daras: dom rozprasza a czemu cię bolą słowa
9 paź 21:38
asdf: sie czepiacie slowek i wszystkiego co sie da zamiast odpowiedz na proste jego pytanie: "co moze byc pomocne?"...."inteligenty swiataemotka" Wojtku, szok zaraz przejdzie, wejdziesz w rytm i bedzie OK. Tez jestem studentem informatyki tylko troche starszym i tez bylem kiedys na pierwszym roku. Nie na tej uczelni, ale wydaje mi sie, ze to nie jest nic specyficznego, zeby tylko osoby z tej samej szkoly mogly sie wypowiedziec. Kierunek informatyka niczym sie nie rozni tak samo od innych kierunkow...Poziom trudnosci to pojecie wzgledne i zalezy indywidualnie od kazdego, wiec tutaj tez nie moge napisac: "bedzie trudno" / "bedzie latwo". Co moge Tobie napisac to: "jak sie postarasz − to sie nauczysz"...Pewnie na poczatku bedziesz miec duzo matmy − poczatkowo zacznij ogarniac sobie e−trapeza, pozniej pewnie to Ci sie znudzi (bo gosciu wedlug mnie zbyt lopatologicznie to tlumaczy) i bedziesz robic swoje zadania, ale na poczatek − taki start jest dobry. Jesli nie programowales jeszcze nigdy − nauczą Cie...ale jedyne co moge Ci powiedziec z doswiadczenia to ucz sie od najlepszych − google pomoze i juz wedlug mnie jest czas na to by zaczac na powaznie myslec o tych rzeczach. Jak masz zamiar tez uczyc sie "tyle co nauczelni" (nie liczac pierwszego roku − to czas na oswojenie sie) to niestety − moze byc slabo pozniej ze znalezieniem DOBREJ pracy. Zycze wytrwalosci i sukcesow
10 paź 10:57
.: czyli nie trzeba nic wiecej tylko internet a ja myślałem, że trzeba wszystkiego się samemu nauczyć
10 paź 11:20
Wojtek: asdf dziękuję Ci za rozsądną odpowiedz, muszę jakoś przezwyciężyć ten okres próby, uczę się od samego początku, nie programowałem i mam problemy, ludzie z boku oceniają mnie − poszedł na taki kierunek nie wie nic. To także dobija, gdy jest się najgorszym. Żyłem w przekonaniu że ja się dopiero będę uczył tego w tym czasie a nie, nie wiem 5 lat tamu.
10 paź 13:41