Oblicz w trapezie równoramiennym długości podstaw.
nacix:

Oblicz w trapezie równoramiennym długości podstaw.
| dsinβ | |
Jedna odpowiedź jest taka: a= |
| i wiem czemu tak jest. |
| sin(α+β) | |
| dsin(2α+β) | |
Ale nie wiem czemu: b= |
| |
| sin(α+β) | |
9 paź 19:23
nacix: proszę o pomoc
9 paź 21:03
daras: skoro jest równoramienny, to odejmij od dłuższej krótszą i 2x( Δ prostokątny)
9 paź 21:34
Eta:

|<B|=180
o−(α+β) to γ+α=<B ⇒ |<γ|= 180
o−(2α+β)
sin[180
o−(α+β)]= sin(α+β) i sinγ= sn[180
o−(2α+β)]= sin(2α+β)
z tw. sinusów w trójkątach
ABC i ADC
d | | b | | d | | a | |
| = |
| |
| = |
| |
sin(α+β) | | sinγ | | sinB | | sinβ | |
| dsin(2α+β | | dsinβ | |
b= |
| i a= |
| |
| sin(α+β) | | sin(α+β) | |
9 paź 23:07
nacix: Dziękuje bardzo, niby takie banalne, a nie mogłam tego zauważyć
10 paź 06:36