matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
?
Mesje:
Indukcja:
1
1
1
+
+...+
>1
n+1
n+2
3n+1
Muszę sprawdzić lewą stronę dla n=1, lecz nie wiem jak to zrobić. Ktoś wytłumaczy?
9 paź 18:45
:):
n=1 więc 3n+1=3*1+1=4
1
więc konczysz na
4
n+1=1+1=2
1
więc zanczynasz na
2
i teraz
1
1
1
+
+
>1 i kalkulator
2
3
4
9 paź 18:48
Mesje:
Dziękuję już rozumiem
9 paź 18:50