granica ciagu
binogo: oblicz lim dla n→ nieskonczoności, n2−3n/2n−n7
9 paź 18:09
9 paź 18:11
binogo: 1/ − nieszkonczoność? czyli ? 0?
9 paź 18:26
:): tak
9 paź 18:28
binogo: a takie cos? tez granica ciagu; √3n+5n stopien pierwiastka to n, czy to mam rozwiazywac w
oparciu o tw. o 3 ciagach czy inaczej ?
9 paź 18:34
:): tak o 3 ciagi.. oszacować
5n≤3n+5n≤2*5n i obłożyc tym pierwiastkiem..i wyjdzie granica 5
9 paź 18:35
binogo: czy jesli mam n√3n=5n to jest to rowne n√3n czyli 3 i analogicznie z 5 czyli wyszlo by
8?
9 paź 18:36
binogo: okej, czyli wychodzi 5 szacując z twierdzeniem

dzieki

: jestes bardzo pomocny/pomocna
9 paź 18:37
:): 5=n√5n≤n√3n+5n≤n√5n+5n=n√2*5n=n√2*n√5n=n√2*5
więc
5≤n√3n+5n≤n√2*5
ale n√a→1 dla dowolnej liczby a>0
i koniec
9 paź 18:39
:): no spoko
9 paź 18:39
binogo: mam jeden kosmos przykład za ktory nawet nie wiem jak sie zabrać ... mianowicie tez lim (1+
1n)2n+7
9 paź 18:40
binogo: i ta potęga mnie zapędza w kozi róg
9 paź 18:41
:): | | 1 | |
po pierwsze trzeba znac granice (1+ |
| )n→e |
| | n | |
i teraz
| | 1 | | 1 | |
(1+ |
| )2n+7=(1+ |
| )n*2n+7n |
| | n | | n | |
więc
9 paź 18:43
binogo: nie rozumię zbytnio zapisu przed ostatniego ? mozna prosic o oświecenie ?
9 paź 18:56
:): napsiz któe miejsce dokladnie
9 paź 19:01
aniaaniaa: nie rozumiem sklad wzielo sie = 2+ 7n →2
9 paź 19:03
:): | | 7 | | 1 | |
skrócily się n−y  a potem |
| =7* |
| →0 |
| | n | | n | |
9 paź 19:04
9 paź 19:05
binogo: ohoho aniaaniaa widze ze śledzisz nasze zadanie bardzo dokladnie
9 paź 19:06
binogo: aaa no

okej juz czaje

czyli zawsze ja widzi sie (1+
1n) to trzeba kojarzyc z tym e

dziekuje za pomoc
9 paź 19:12
:): nieee
| | 1 | |
Jak sie widzi (1+ |
| ) n  |
| | n | |
pozdrawam
9 paź 19:13