123
Kacpi: Jak policzyć pochodną z 2x2 nie mogę znaleźć wzoru
9 paź 16:39
9 paź 16:39
PW : Wzór na pochodną ilorazu dwóch funkcji (łatwe, bo licznik jest funkcją stałą).
9 paź 17:05
Kacpi: Nie wiem czy dobrze rozumiem, do licznika stosuje jedna pochodną, do mianownika druga?
9 paź 17:14
:): (x
a)'=ax
a−1
| | 1 | |
( |
| )'=(x−2)'=−2x−2−1=2x−3 |
| | x2 | |
9 paź 17:16
:): −2x
−3***
a=2..nie wiem cemu tam napisałem a
9 paź 17:17
:): (na samym dole)
9 paź 17:17
PW : Znajdź w tablicach albo książce wzór
| | f(x) | | f'(x)g(x) − f(x)g'(x) | |
( |
| )' = |
| , |
| | g(x) | | g2(x) | |
zrozum co się dzieje i zastosuj go mając na uwadze, że f(x) = 2 i g(x) = x
2.
9 paź 17:20