123
Adam: Adam: Zbadaj monotoniczność i ogranicznośc ciągu
an=2−1n
an=2− 1n an= n2 −1 an=− n3 +7 n2
9 paź 16:34
:):
1.Monotoniczność
a
n+1>a
n bo:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
n+1>n, więc |
| > |
| więc − |
| <− |
| więc 2− |
| <2− |
| więc |
| | n | | n+1 | | n | | n+1 | | n | | n+1 | |
a
n<a
n+1
ciąg jest zatem rosnący
2, Ograniczoność
1<a
n<2 więc ciag ograniczony (potrafie go oszacować liczbowo z góry i z dołu)
9 paź 16:39
:): tam powinny być nierówności słabe..ale to nie ma znaczenia bardzo...
czyli 1≤an≤2
9 paź 16:42