matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
123
Kacpi:
Mam równanie
dv
=
d (2
√
5x
)
dx
=
2d (
√
5x
)
dx
= 2
1
2
√
5x
5
dx
Czy moze mi ktoś wyjaśnić jak działania wykonane przy ostatnim znaku równości?
9 paź 15:49
J:
wyciągnięto stałą (2) i obliczono pochodną z :
√
5x
1
(
√
5x
)' =
*5
2
√
5x
9 paź 15:52