Czy ktoś mógłby rozwiązać to zadanie?
WWW: Oblicz najmniejszą i największą wartość funkcji f(x)= −2x2 + 8x −1 w przedziale <0,3>
9 paź 15:36
J:
| | −8 | |
xw = |
| = 2 ( należy do przedziału ) |
| | −4 | |
liczysz:
f(0)
f(2)
f(3)
i wybierasz wartości skrajne
9 paź 15:41
WWW: f(0) = −5
f(2) = −23
f(3) = −5
Tak to ma wyglądać?
9 paź 15:47
J:
nie ..
f(0) = −2*(0)2 + 8*0 − 1 = −1
f(2) = .... licz
f(3) = ... licz
9 paź 15:50
WWW: f(2) =7
f(3) = 15

?
9 paź 15:59
J:
f(3) ... źle
9 paź 16:01
WWW: Cholera.... f(3) = 5?
9 paź 16:03