Pomocy
Karolina: Proszę o w miarę jasne rozwiązanie

Przyprostokątna trójkąta prostokątnego ma długość 10. Miara kąta ostrego leżącego naprzeciw tej
przyprostokątnej wynosi 30. Oblicz długość okręgu opisanego na tym trójkącie
9 paź 15:12
J:
O = 2πR , gdzie R jest połową przeciwprostokątnej trójkąta: R = 10
9 paź 15:15
J:
| 10 | | 10 | | 1 | |
| = sin30 ⇔⇔ |
| = |
| ⇔ 2R = 20 ⇔ R = 10 |
| 2R | | 2R | | 2 | |
9 paź 15:20
Mila:

ΔBB'C− Δrównoboczny o boku 20.
9 paź 15:21
J:
Korzystamy z własności: przeciwprostokątna trójkąta prostokątnego jest średnicą okręgu
opisanego na tym trójkącie
9 paź 15:24
J:
Ta własność z kolei wynika z twierdzenia,że kąt wpisany w okrąg jest połową kąta środkowego,
opartego na tym samym łuku
9 paź 15:27
Karolina: Dlaczego?
9 paź 15:31
J:
Popatrz na rysunek... kąt środkowy = 1800 , zatem kąt wpisany = 900 (kąt prosty)
9 paź 15:33