zespolone
Benny: Czy geometryczna interpretacja |z+i|=|z−i| będzie po prostu oś rzeczywista?
9 paź 13:42
J:
Zbiór pusty:
Iz + iI = Iz − iI ⇔ z + i = z − i ⇔ z − z = 2i ⇔ 0 = 2i ....sprzeczność
9 paź 14:09
Benny: To nie ma wyglądać tak?
√x2+(y+1)2=√x2+(y−1)2 ⇔ (y+1)2=(y−1)2 ⇒ y=0 i x∊R
9 paź 14:14
J:
mogę się mylić...
9 paź 14:22
Mila:

|z+i|=|z−i| to symetralna odcinka AB, gdzie:
A=(0,−1)
B=(0,1)
y=0
9 paź 14:36
Benny: Czyli jest tak jak napisałem wyżej? Innym sposobem niż podałem da się to rozwiązać?
9 paź 14:39
J:
a jednak się myliłem
9 paź 14:44
Mila:
Dobrze rozwiązałeś.
{z: |z−a|=|z−b|}− symetralna odcinka ab
|z−1|=|1+5i−z| symetralna (1,0)(1,5) piszesz zwyczajnie symetralną albo przekształcasz tak,
jak to zrobiłeś.
9 paź 14:51
Benny: Z tą symetralną mi się podoba, dziękuje

. Może na zajęciach ktoś wspomni o tym. Zaraz pewnie
się tu znowu odezwę z innym przykładem.
9 paź 15:02
Benny: Co z takim przykładem?
{z∊ℂ: |z+i|+|z−i|=3} trochę słabo mi się widzi robić tak jak wyżej. Gdzieś wyczytałem, że ma
to być elipsa, ale my na zajęciach nie mieliśmy nic o równaniu elipsy
9 paź 15:42
Mila:

Równanie elipsy:
| x2 | | y2 | |
| + |
| =1 środek w (0,0), |
| a2 | | b2 | |
Przykład :
Przekształcaj , a zobaczymy co wyjdzie.
9 paź 16:16
henrys: z definicji elipsy:miejsce geometryczne punktu, którego suma odległości od dwóch ustalonych
punków (ognisk) jest stała.
Ogniskami są tutaj punkty (0,i) i (0,−i) suma odległości r1+r2=3
9 paź 16:28
Mila:
Jest jeszcze inny sposób, ale muszę sobie przypomnieć.
9 paź 16:38
Benny: | | 4 | | 4 | |
Wyszło mi |
| x2+ |
| y2=1, wklepałem ten pierwiastek do wolframa i wyszło to samo. |
| | 5 | | 9 | |
Sposób musi być jakiś krótszy, bo takie podnoszenie dwa razy do kwadratu jest żmudne i łatwo
można się pomylić.
9 paź 16:41
henrys: r1+r2=długość osi wielkiej
2b=3
b=3/2
9 paź 16:49
Benny: Ok będę pamiętał, ale jak z tego wyliczyć długość osi małej?
9 paź 16:51
henrys: 1=√b2−a2 w tym przypadku (ogólnie poczytaj o elipsie)
1=9/4−a2
a2=5/4
9 paź 17:02
Benny: Ok, dzięki
9 paź 17:08
Mila:
F1=(0,1), F2=(0,−1) ogniska elipsy.
2c=|F1F2|=2 odległość ogniskowa
9 paź 17:31
Benny: Co nam daje ta odległość?
9 paź 18:03
henrys: ja tam źle napisałem, powinno być ogniska to (0,1) i (0,−1)
c=odległość ognisk od środka elipsy=√b2−a2, a,b osie elipsy
r1+r2=2b
9 paź 18:13
Mila:
c=√a2−b2
9 paź 18:15
Benny: Ok, dziękuje raz jeszcze
9 paź 18:18