narysuj zbiór punkotw na plaszczyznie - liczby zespolone
gosc: (liczby zespolone)
narysuj zbiór punkotw na plaszczyznie:
1) |z−(1−j)|=2
2) |z−j|≤2
3) |z+j|≥1
4) |z+1|+|z−1|=2
jak to się robi? może być jeden przykład byle wyjaśnić sposób, dzięki
9 paź 13:08
J:
1) 2) 3) każdy jest analogiczny:
Iz − z0I = a ... okrąg ośrodku z0 i promieniu a
jesli jest ≤ a ( koło )
jeśli jest ≥ a ( zewnętrze wraz z okregiem )
9 paź 13:15
J:
4) suma okregów: S(0,−1) i r = 4 + S(0,1) i r = 4
9 paź 13:25
J:

1)
9 paź 13:31
J:
sorry.. 4) źle... muszę pomyśleć, dawno nie bawiłem się w te klocki
9 paź 13:39
gosc: nieszkodzi, wielkie dzieki, musze jeszcze to rozłożyć sobie i dojść do równania okregu, bo
domyślam się że wyjdzie mi coś w ten deseń jak pozamieniam z i z0, prawda?
9 paź 13:52
J:
Iz − (1 −i)I = Ix+iy − 1 +iI = I(x−1) + (y−1)iI = √(x−1)2 +(y−1)2 = 2 ⇔ (x−1) +(y−1)2 =4
(okrag: S(1,1) i promień r = 2)
9 paź 14:02
J:
upss... = I(x−1) + (y+1)iI = √(x−1)2 + (y+1)2 = 2 ⇔ (x−1)2 + (y+1)2 = 4
9 paź 14:12