granica funkcji w punkcie
lotka: Zbadaj istnienie granicy funkcjj f(x)=9−x2/−x+3 w punkcie x0=3
9 paź 11:57
ICSP: | | x2 | |
f(x) = 9 − |
| + 3 = 9 + x + 3 |
| | −x | |
lim
x → 3 = f(3) = 9 + 3 + 3 = 15
9 paź 11:59
lotka: Sorki źle zapisałam
f(x)=9−x2/|x−3|
9 paź 12:02
9 paź 12:04
lotka: 9−x2 w liczniku
9 paź 12:07
9 paź 12:08
lotka: Tak
9 paź 12:12
ICSP: | | 9 − x2 | | x − 3 | |
f(x) = |
| = − |
| * (x+3) = − sgn(x − 3) * (x+3) |
| | |x − 3| | | |x − 3| | |
Badamy granice jednostronne:
lim
x → 3− f(x) = −1 * (−1) * 6 = 6
lim
x → 3+ f(x) = −1 * 1 * 6 = −6
Granica nie istnieje ponieważ granice jednostronne są różne.
9 paź 12:15
lotka: Dzięki
9 paź 12:17
ICSP: W razie jakichś pytań powinienem być za jakieś 2 godziny
9 paź 12:18