x^2-4|x|-21=0
Jola: Pomoze ktos rozwiązać ? Niebardzo rozumiem co nalezy zrobic jesli mamy ta wartość bezwględna z
|x|... x2−4|x|−21=0
9 paź 08:09
Jola: Prosze o wytłumaczenie
9 paź 08:10
J:
Rysujesz funkcję: y = x2 − 4x − 21 w przedziale [0,+∞) i odbijasz symetrycznie
względem osi OY.
Obie krzywe stanowią szukany wykres
9 paź 08:18
Jola: Wolałabym algebraiczne rozwiazanie niz graficzne ...bo tu wiemjak narysować
9 paź 08:44
J:
Dla: x ≥ 0 rysujesz: y = x2 − 4x − 21
Dla: x < 0 rysujesz: y = x2 + 4x − 21
..a masz pojęcie jak się rysuje wykres funkcji kwadratowej ?
9 paź 08:48
J:
OK ... nie musisz rysować ... nie doczytałem treści..
Rozwiązujesz oddzielnie dwa równania:
x2 − 4x − 21 = 0 i warunek: x ≥ 0
x2 + 4x − 21 = 0 i warunek: x < 0
Rozwiązaniem zadania jest suma tychrozwiązań
9 paź 08:51
patkiii: x2=|x|2
|x|2−4|x|−21=0
Niech t=|x| i t≥0
t2−4t−21=0
∆t=16+84=100
√∆t=10
t1=−3
t2=7 i t≥0
⇒ t=7
|x|= 7
x=7 lub x=−7
9 paź 09:47
PW : Prostym podejściem jest następujące:
x2 = |x|2,
mamy więc do czynienia z równaniem
|x|2 − 4|x| − 21 =0.
Z uwagi na to, że |x| ≥ 0, można je rozwiązać jak zwykłe równanie kwwadratowe
t2 − 4t − 21 = 0 dla t∊<0,∞),
(t+3)(t−7) = 0 dla t∊<0,∞).
Takim rozwiązaniem jest t = 7.
Po wyznaczeniu t przypominany sobie o podstawieniu i rozwiązujemy równanie
|x| = 7
Odpowiedź: x = −7 lub x = 7.
9 paź 09:49
PW : 1:0 dla młodości, za długo pisałem
9 paź 09:50