parametr
calgon: Wyznacz te wartości parametru m, dla których dziedziną funkcji
| | x | |
f(x) = |
| |
| | (m−1)x2−(m−1)x+m | |
jest zbiór liczb rzeczywistych.
9 paź 01:10
patkiii: D=R ⇔(m−1)x2−(m−1)x+m ≠0
Δ<0
∆=(m−1)2−4(m−1)m= m2−2m+1−4(m2−m)=m2−2m+1−4m2+4m=−3m2+2m+1
−3m2+2m+1<O
∆m=4+12=16
√∆m=4
m1=1
m2=−1/3
m należy(−∞,−1/3)∪(1,+∞)
9 paź 09:36
J:
Dla: m = 1 dziedziną tej funkcji jest też zbiór R
9 paź 09:42
patkiii: No tak jeszcze zapomniałam o przypadku liniowym, a więc odp to m należy (−∞,−1/3) ∪<1,+∞)
9 paź 09:50