Rozwiąż
Benny: (z+1)n−(z−1)n=0
Jak to rozwiązać?
8 paź 23:32
Kacper:
an−b2=...
8 paź 23:33
Kacper:
pomyłka a
n−b
n=...
8 paź 23:34
Benny: No tak pomyślałem, ale wtedy w drugim nawiasie będzie dużoooo literek.
8 paź 23:39
8 paź 23:43
Mila:
(z+1)n=(z−1)n
Rozważaj sytuacje.
8 paź 23:44
:): Mi sie najbardziej podoba podejście ICSP
8 paź 23:47
Benny: @Milu od tego zacząłem. Dla n=0 jest równość spełniona oraz dla n parzystych i z=0, ale to
chyba nie tak. Spróbuje coś z tym co ICSP napisał.
8 paź 23:47
:): Zobacz właśnie jak wygląda n−ty pierwiastek z 1...i w zasadzie koniec zadania
8 paź 23:48
Benny: Nadal nic nie widać.
8 paź 23:59
:): jak już ci sie uda wyznaczyć n pierwiastków z 1 (na to jest gotowy wzór de moivrea) do
dostaniesz n
liczb
a
1
a
2
....
a
n
i teraz ma być
i z tego wyliczasz z...
9 paź 00:02
Benny: | | 2π | | 2π | |
No dostane w0=1, w1=cos |
| +isin |
| i tak dalej. O to Ci chodzi? |
| | n | | n | |
9 paź 00:15
:): cos w ten deseń..
9 paź 00:22
Benny: | | z+1 | |
I jak to się ma do |
| ? |
| | z−1 | |
9 paź 00:31
:): Akurat w
o=1 nie spełnia...
ale weźmy w
1
wiec
wiec
z+1=(z−1)w
1
z+1=zw
1−w
1
1+w
1=zw
1−z=z(w
1−1)
9 paź 00:41
:): i tak z w2,w3,....wn
9 paź 00:41
Benny: Toż to nie ma w ogóle sensu
9 paź 09:59
:): to jest kompletne rozwiązanie....
| | 1+wi | |
z= |
| to odp, gdzie i=1,2,..,n−1' |
| | wi−1 | |
w
i−piewiastek n−tego stopnia z 1, w
i≠1
9 paź 16:28
Benny: Ok, dzięki
9 paź 18:40
Mila:
Rozwiąż podobne zadania , ale dla n=4
1)
4√1
{1,−1,i,−i}
2)
9 paź 18:58
Benny: | | z+1 | |
No to teraz już z tym problemu nie będzie. Ogólnie jak podał : ) wi= |
| ⇒ |
| | z−1 | |
z tego dostajemy z
1=−i, z
2=0, z
3=i to jest podpunkt 1)
| | i(w+1) | |
2) przekształcamy to do wyrażenia z= |
| |
| | 1−w | |
z
1=−1, z
2=0, z
3=1
9 paź 22:51