walec
Monika L: Ile kg waży mosiężny walec, którego długość średnicy podstawy wynosi 20 cm i długość wysokości
40 cm, jeżeli ciężar właściwy mosiądzu wynosi 8,4 g/cm3 ?
Z góry bardzo dziękuję
9 gru 10:51
BiebrzaFun : V=π100cm2*40cm=4000πcm3
C=4000πcm3*8,4 g/cm3=33600g=33,6kg
9 gru 10:59
Monika L: dziękuję
9 gru 11:12
Monika L: Ale co się stało z pi

?
9 gru 11:18
BiebrzaFun : no tak,trzeba jeszcze pomnożyć przez π, C=π*33,6kg ≈105,5kg
9 gru 12:15
Monika L: No to tak samo mi wyszł. Super, dziękuję ... Miłego dnia
9 gru 12:35