oblicz
Date: Oblicz wartość i
i 
Ktoś wie jak to się robi?
8 paź 23:24
PW : Nie wiem "jak to się robi", ale definicja jest taka:
Potęgą o podstawie a i wykładniku b, którą oznaczamy ab, nazywamy każdą liczbę zespoloną
postaci
ebloga.
Ponieważ loga ma nieskończenie wiele wartości, więc ab ma też na ogół nieskończenie wiele
wartości.
Definicja logarytmu jest zaś taka:
Logarytmem liczby zespolonej a nazywamy każdą liczbę zespoloną z, taką że
ez = a
i oznaczamy loga.
Z definicji tej wynika, że
loga = ln|a| + i Arga + 2kπi.
Wystarczy to rozgryźć dla a = i i b = i.
9 paź 01:35