Rozwiąż równania:
Jakub: Ktoś mi wytłumaczy jak to się rozwiązuje?
a) 1+√3x=x+2
b) 2−√2x=x−4
c) √5(x−√5)=10−x
d) (x+2√2)√2=√3x−1
8 paź 23:11
Janek191:
Co tu jest trudnego ?

d)
√2 x + 4 =
√3 x − 1
(
√2 −
√3) x = − 5
8 paź 23:14
patkiii: a) 1+ √3x=x+2
√3x−x=2−1
x(√3 − 1)=1/ (√3−1)
x=1/(√3−1) →usuwamy niewymierność ⇒x=√3+1/2
8 paź 23:18
8 paź 23:20
patkiii: tak Janek191 o to mi chodziło, 2 miało być w mianowniku, ale faktycznie wyszło jakbym dodała
1/2
8 paź 23:31
Jakub: | | 5 | |
Janek191, książka do przykładu d) podaje odpowiedź x= |
| |
| | √3−√2 | |
I tak samo odwrotnie jest w paru innych przykładach. O co tu chodzi?
8 paź 23:53
Jakub: Pffff... Sorry za zamieszanie. Przecież to jest to samo... Dzięki za pomoc, zrobiłem całe
zadanie bez błędów. Naprawdę dziękuję wam.
8 paź 23:58
pigor: ..., M patrz i myśl np. tak:
a)
1+√ 3x = x+2 / −x−1 ⇔
√ 3x−x = 1 ⇔ (
√ 3−1)x = 1 /*(
√ 3+1) ⇔
⇔ (3−1) x =
√ 3+1 / : 2 ⇔
x = 12 (√ 3+1) ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b)
2−√ 2x = x−4 / +4+
√ 2x ⇔ 6=
√ 2x+x ⇔ (
√ 2+1)x= 6 /*(
√ 2−1) ⇔
⇔ (2−1)x = 6(
√ 2−1) ⇔
x = 6 (√ 2−1) ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
c)
√ 5(x−√ 5) = 10−x ⇔
√ 5x−5 = 10−x /+x+5 ⇔
√ 5x+x = 15 ⇔
⇔ x(
√ 5+1) = 15 /* (
√ 5−1) ⇔ x(5−1)= 15(
√ 5−1) /:4 ⇔
x= 154 (√ 5−1) ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
d)
(x+2√ 2)√ 2 = √ 3x−1 ⇔
√ 2x+2*2=
√ 3x−1 /+1−
√ 2x ⇔
⇔ 5=
√ 3x−
√ 2x ⇔ (
√ 3−
√ 2)x= 5 /*(
√3+
√ 2) ⇔
⇔ (3−2)x = 5(
√ 3+
√ 2) ⇔
x= 5 (√ 3+√ 2) . ...
9 paź 00:08
Eta:
9 paź 00:10