Trygonometria
Kamil: | 11π | |
Jak obliczyć ctg |
| ? Wynik ma być podany w liczbach (−√3 / −1 itd) |
| 6 | |
| π | | π | |
I jak obliczyć sin |
| * cos |
| ? |
| 8 | | 8 | |
8 paź 22:18
Janek191:
| π | | π | | π | | √2 | | √2 | |
sin |
| *cos |
| = 0,5 sin |
| = 0,5* |
| = |
| |
| 8 | | 8 | | 4 | | 2 | | 4 | |
8 paź 22:21
:): sin2α=2sinαcosα
| π | |
i kąt |
| jest już ładniejszy  |
| 4 | |
8 paź 22:22
Janek191:
| 11 π | | π | | π | |
ctg |
| = ctg ( 2π − |
| ) = − ctg |
| = − √3 |
| 6 | | 6 | | 6 | |
8 paź 22:24
Kamil: Dziękuję wam bardzo
8 paź 22:25
Kamil: Janek191, dlaczego w tym drugim zadaniu (sin π/8 * cosπ/8) zniknął ten cosinus?
| π | | π | |
Jak już to bym zapisał to jako 2 * sin |
| * cos |
| |
| 4 | | 4 | |
8 paź 22:43
Janek191:
| π | | π | | π | | π | | π | |
sin |
| *cos |
| = 0,5*[2 sin |
| *cos |
| ] = 0,5 sin 2* |
| = |
| 8 | | 8 | | 8 | | 8 | | 8 | |
| π | | 1 | | √2 | | √2 | |
= 0,5* sin |
| = |
| * |
| = |
| |
| 4 | | 2 | | 2 | | 4 | |
8 paź 22:47
Janek191:
Patrz na wzór z 22.22
8 paź 22:49
Kamil: Dobrze rozumiem, dziękuję

A Jak mam tresć rozwiąż równanie:
2cos
2x +5sinx+1=0
To mogę zamienić na 2cos
2x − 5cosx +1 = 0 ?
No i potem oczywiście zamienić to na t=cosx i robić deltę, ale nie wiem czy dobrze zamieniłem
sin na cosinus.
8 paź 22:54
Janek191:
Podstaw 1 − sin2 x za cos2 x
8 paź 22:55
Kamil: A no racja

A jeśli chciałbym się uprzeć i zamienić ten sinus na cosinus to dobrze myślałem, czy nie?
8 paź 22:57
Janek191:
Źle

sin
2 x + cos
2 x = 1 ⇒ cos
2 x = 1 − sin
2x
8 paź 22:59
Kamil: wyszła mi brzydka Δ.
Po podstawieniu jest:
−sin2x +5sinx +3 = 0
Δ=37
rzadko wychodzi taka "brzydka" delta więc nie wiem czy jest sens dalej robić.
8 paź 23:00
Kamil: ok mam błąd. −2sin2x powinno być. Δ=49
8 paź 23:06