Wielomiany
Kanarek: 1. Dany jest wielomian W. Oblicz: W(−1), W(0), W(1), gdy:
W(x) = 3x5 − 6x4 − 2x3 + 6x2 +2x −1
2. Mając dane wielomiany Wi G wyznacz wielomiany: H(x) = W(x) + G(x),
P(x) = W(x) − G(x) , F(x) = 2W(x) gdy W(x) = x5 + 2x3 + 4x2, G(x) = x3 − 2x2
3. Mając dane wielomiany Wi G wyznacz wielomiany: P(x) = W(x) G(x)
gdy
W(x) = x5 + 2x3 + 4, G(x) = x3 −2x2 +1
proszę o pomoc !
9 gru 07:14
Nikka: 1.
Podstaw po x, kolejno −1, 0, 1 i oblicz wartość wielomianu...
9 gru 07:39
Nikka: *pod x (miało być)
9 gru 07:40