Rozwiąż równanie
Choman : Log√2sinx(1+cosx)=2
8 paź 21:12
8 paź 21:14
daras: 1+cosx = 2sin2x
8 paź 21:15
Choman : Ale jak rozpisać tą 2 na loga√2sinx?
8 paź 21:17
daras: co ty bredzisz?
8 paź 21:23
Choman : Dochodzę do tożsamości
Loga√2sinx(2sinx2)=2
Z definicji logarytmow
(√2sinx)2=2sin2x
2sin2x=2sin2x
To tak ma być?
8 paź 21:29
Choman : Czyli x ∊ R i x ∊D ( z założeń)
8 paź 21:38
daras: r−nie z 21:15 masz rozwiązać
8 paź 22:16
ICSP: Najpierw zdecyduj sie nad treścią zadania, bo podajesz nam dwa różne równania do rozwiązania.
8 paź 22:22
olekturbo: 2sin2x = 1 + cosx
2sin2x − 1 − cosx = 0
2(1−cos2x) − 1 − cosx = 0
2 − 2cos2x − 1 − cosx = 0
−2cos2x − cosx + 1 = 0
2cos2x+cosx−1=0
rozwiazujesz
8 paź 22:45
Kacper:
Oczywiście brakuje chociaż wzmianki o dziedzinie.
8 paź 23:32