Rozwiąż nierówność
Bogdan: |x+3|−|x−1|>1
Czy może być możliwość, że zera się odejmą?
8 paź 20:36
sushi_gg6397228:
jak zera odejmą ?
robisz standard −−> rozpisujesz na trzy przedziały i liczysz
8 paź 20:41
Bogdan: zrobiłem tak i zera mi się odejmują.
x+3≥−3
x+3= −x−3<−3
x−1≥1
x−1= −x+1<1
8 paź 20:46
Bogdan: eh tam gdzie ≥,< to dla x≥−3 i x<−3
8 paź 20:47
Bogdan: wychodzi mi że dla przedziału (−∞,−3) to wychodzi −x−3+x−1>1
8 paź 20:49
daras: 0 − 0 = 0
8 paź 20:49
daras: ale zera się też dodają : 0 + 0 = 0
8 paź 20:50
sushi_gg6397228:
to wyjdzie liczba np:
4> 10 a to oznacza fałsz
4>2 to oznacza prawde i wtedy pasuje cały przedział
8 paź 20:51
Bogdan: w odpowiedzi jest, że wynik równiania to przedział od (1/2;∞)
8 paź 20:51
Bogdan: Pierwszy przypadek wyszedł −2>1 drugi x>3/2 a trzeci 2>1
8 paź 20:55
Bogdan: Sorki teraz widzę błąd chodziło mi o to że "x" się odejmują.
8 paź 20:57
Bogdan: i się zerują
8 paź 20:58
daras: wszystko można odjąć i dodać
8 paź 21:01
daras: np. Bogdan − Bogdan = 0
8 paź 21:01
Bogdan: ok ok teraz rozumiem ale skąd wynik od 1/2 do ∞ ?
8 paź 21:03
daras: z sumy dwóch przedziałów 1>x>−1/2 ∪x>1
8 paź 21:10
8 paź 21:12