Logarytmy........
Admatix: Wiedzac ze log2 3=a. Oblicz log8 3. Pokieruje mnie ktoś? Jedyne do czego odszedłem to to: 2
a=3
8 paź 20:23
olekturbo: log
23 = a
| | log23 | | a | |
log83 = |
| = |
| |
| | log28 | | 3 | |
8 paź 20:24
sushi_gg6397228:
wzór na zamianę podstaw znasz ?
8 paź 20:25
Admatix: Nauczyciel nie podal wrrr! ......
8 paź 20:30
Admatix: Dziękuję za pomoc.
8 paź 20:30
daras: a samemu poszukac w ksiązce
8 paź 21:16
PW : Ależ można tego wzoru nie znać, Przyznam, że sam nie pamiętam.
log
23 = a ⇔ 2
a = 3
− to definicja logarytmu.
Dalej:
(2
a)
3 = 3
3
(2
3)
a = 3
3
8
a = 3
3
i znowu definicja logarytmu:
log
83
3 = a
3log
83 = a
Nie trzeba koniecznie pamiętać wzoru na zamianę podstawy logaytmu.
8 paź 21:24
daras: ja tez nie pamietałem
8 paź 21:26
daras: ale przeciez teraz wszystko jest w internecie
wystarczy wklepać w Googla
8 paź 21:27
Janek191:
| | 1 | |
log8 3 = log23 3 = 13 log2 3 = |
| a |
| | 3 | |
8 paź 21:27
Admatix: Podrecznikow kzal nam nie kupywav xD
8 paź 21:28
Admatix: Dziekuje wszystkim.
8 paź 21:28