8 paź 20:19
Heronek: przy odejmowaniu i dodawaniu sprowadzasz do tego samego mianownika,
przy mnożeniu po prostu mnożysz licznik przez licznik, mianownik przez mianownik i lecisz,
kolejność wykonywania działań i powinno Ci wszystko ładnie powychodzić
8 paź 20:25
adam: to znam ale jak sprowadzic do wspolnego mianownika albo usunąc niewymierność?
8 paź 20:30
adam: jak tez zamienic licze całą z ułamkiem typu 279
8 paź 20:32
Heronek: | | 7 | | (2*9) + 7 | | 25 | |
2 |
| = |
| = |
| |
| | 9 | | 9 | | 9 | |
Żeby sprowadzić do wspólnego mianownika szukasz liczby przez którą dają się podzielić oba z
mianowników które chcesz sprowadzić np:
| 1 | | 3 | | 2 | | 9 | |
| − |
| = |
| − |
| lub możesz pomnożyć to też tak: |
| 6 | | 4 | | 12 | | 12 | |
| 1*4 | | 3*6 | |
| − |
| zależnie którym Ci wygodniej  |
| 6*4 | | 4*6 | |
8 paź 20:42
adam: to czyli przy sprowadzaniu do wspolnego mianownika mnoze pierwszy ulamek przez mianowik
drugiego, a drugi ulamek przez mianownik pierwszego tak?
8 paź 21:28
Maryla27: a)
| | 10 | | 1 | | 5 | | 3 | |
...= 3* |
| + |
| 8 |
| −5 * |
| = |
| | 9 | | 5 | | 2 | | 4 | |
8 paź 22:55
Maryla27: b)
| | 2−9 | | 24 | | 7 | | 24 | |
=5,5 : (1,5−0,4) + |
| * |
| = 5,5 : 1,1 − |
| * |
| = |
| | 12 | | 19 | | 12 | | 19 | |
8 paź 23:18