Log i f liniowa
Admatix: Funkcja liniowa f(x)=(log(2)8−2n)x + 4 jest mająca oblocz n. Nie mam pojecia jak to rozwiązać
proszę o pomoc.
(2)−podstawa 2
8 paź 19:45
olekturbo: kiedy funkcja logarytmiczna jest malejąca?
8 paź 19:46
Admatix: Nie podal nauczyciel
8 paź 19:48
Admatix: Mam nawet zdjecie z tablocy it am nic nie ma
8 paź 19:49
olekturbo:
8 paź 19:52
Admatix: To moze jakies podstawic
8 paź 19:54
Eta:
f(x)=ax+b dla a<0 funkcja malejąca
to w tym przykładzie:
| | 7 | |
a=log2(8−2n) <0 ⇔ 8−2n>0 i 8−2n<20 ⇒ n ∊( |
| , 4) |
| | 2 | |
8 paź 19:55
aaa: f(x) = [log2(8 − 2n)]x + 4
Jest to funkcja liniowa postaci f(x) = ax + b. Kiedy funkcja liniowa maleje? A no wtedy gdy a <
0.
Zatem:
a = log2(8 − 2n) → log2(8 − 2n) < 0
Dalej spróbuj sama rozwiązać wiedząc jak wygląda funkcja logarytmiczna.
8 paź 19:55
Admatix: Dziękuje bardzo za pomoc
8 paź 19:59
Admatix: Eta czemu jest 8−2n<20?
8 paź 20:17
Admatix: Rozumiemze wieksze od zera bo mialem takie cos na lekcji b wieksze od zera a rozne od 1 i
wieksze od zera dla loga b=c ale tego to nie miałem: /
8 paź 20:19
Eta:
Nie 20 tylko 20
8−2n<20 , 20=1 ⇒ 8−2n<1 ⇒ n........
8 paź 23:05